Ναυτικός Όμιλος Σκιάθου

Ο Ναυτικός Όμιλος Σκιάθου ιδρύθηκε το έτος 1983 από μια ομάδα ανθρώπων που τους ένωνε η αγάπη για τη θάλασσα και τον ναυταθλητισμό. Οι Σκιαθίτες άλλωστε, ήταν πάντα ναυτικοί και εραστές της θάλασσας και η Σκιάθος ένα νησί με λαμπρή ναυτική παράδοση. Η δημιουργία Ναυτικού Ομίλου στο νησί ήταν απαραίτητη, ώστε τα παιδιά και οι νέοι να γίνουν συνεχιστές αυτής της παράδοσης, μαθαίνοντας τα μυστικά της θάλασσας, της ιστιοπλοΐας και του ναυταθλητισμού.

Η προσπάθεια αυτή τερματίστηκε μετά την πάροδο κάποιων χρόνων και ο Ναυτικός Όμιλος παρέμενε ανενεργός μέχρι το 1998 όπου μία νέα ομάδα Σκιαθιτών, τον ξαναενεργοποίησε. Και αυτή η προσπάθεια όμως έμελλε να τερματιστεί άδοξα το 2003, εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων.

Κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του, ο Ναυτικός Όμιλος Σκιάθου, είχε εγκατασταθεί σε χώρο που του παραχωρήθηκε από το Δήμο Σκιάθου στην περιοχή του Aη Γιώργη, μέσα στον οποίο υπήρχε και ένα λυόμενο ξύλινο κτίσμα για τη στέγασή του, προσφορά επίσης του Δήμου.

Ο Όμιλος είχε γίνει μέλος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και είχε δραστηριοποιηθεί κυρίως με την εκμάθηση ιστιοπλοΐας σε παιδιά και νέους και με συμμετοχή σε αγώνες με σκάφη optimist και laser, καθώς επίσης και σε ενήλικες μέσω σχολείων Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θάλασσας.

Το έτος 2013 ξεκίνησε μια προσπάθεια ανασύστασης του ομίλου και τον Οκτώβριο του 2014, με νέο διοικητικό συμβούλιο επαναδραστηριοποιείται, απαρτιζόμενο κυρίως από νέους ανθρώπους, που οραματίζονται να γίνει η ιστιοπλοΐα μέρος της ζωής των κατοίκων της Σκιάθου, ανεξαρτήτως ηλικίας και ειδικότερα των παιδιών και των νέων.

Τιμώντας τους πρωτεργάτες του Ν.Ο.Σκιάθου, μνημονεύουμε τα ονόματα των ιδρυτικών μελών που έχουν υπογράψει το πρώτο καταστατικό του ομίλου:

 1. Φιλάρετος Φιλ. Νικόλαος
 2. Βιολέττας Ευάγγελος
 3. Διολέττας Βασίλειος
 4. Τηλιόπουλος Νικόλαος
 5. Δαμάσκος Γεώργιος
 6. Βασταρδής Γεώργιος
 7. Ιωάννης Ν. Πρεβεζάνος
 8. Αντώνιος Σαρρής
 9. Αντώνιος Πολυγερινός
 10. Αναστάσιος Ν. Πρεβεζάνος
 11. Κων/νος Ηλ. Μουτζούρης
 12. Αντώνιος Κων. Χρυσομάλλης
 13. Σπυρίδων Ι. Γιαννίτσης
 14. Δημήτριος Ν. Πρεβεζάνος
 15. Δημήτριος Παναγόπουλος
 16. Παράσχος Καραδημήτρης
 17. Εμμανουήλ Ν. Πρεβεζάνος
 18. Γουλιέλμος Ι. Ιωάννου
 19. Επαμεινώνδας Κ. Σταμέλος
 20. Αναστάσιος Ι. Σαρρής